intihal nedir, nasıl yapılır, kabul edilen intihal oranı kaçtır, nasıl tespit edilir, ücretsiz programlar nelerdir bu yazıda bunları bulabilirsiniz.  Aşağıdaki makaleyi okuyarak ne anlama geldiğini, neden yapıldığını ve kurtulmak için neler yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

 

İntihal nedir

Tez yazan öğrenciler için kaynağını göstermeden alıntı yapılması olarak tarif edebiliriz. Literatür taraması yaptıktan sonra tez yazım aşamasına geldiğinizde, kullanacağınız tüm alıntıları kaynakçada gösterme mecburiyetiniz vardır. Aksi takdirde bu yazı size aitmiş hissi verirsiniz ve intihal suçunu işlemiş olursunuz.

İntihal ne demek  fikri hırsızlık demektir. Bir yazı, fikir, düşünce, tasarımın kime ait olduğunu göstermeden, sanki kendisine aitmiş gibi sahiplenilmesi anlamına gelmektedir. Akademik hırsızlık olarak da ifade edilir. Bilimsel ilerlemenin önündeki en büyük engel olarak da bilinir.

İntihal nasıl yapılır

En basit haliyle bir başka tezden aşırma ile yapılır. Daha önce başkasının hazırlamış olduğu tezden bölüm, paragraf ya da cümleyi kes kopyala yaparak çalışmanıza kaynakçada göstermeden alırsanız intihal yapmış olursunuz. İntihal nedir, çeşitleri nelerdir bunları öğrenmeden akademik ödev, tez, proje hazırlamayın.

Bu yazıyı da okuyun.  Tez örnekleri

İntihal nasıl önlenir

Önüne geçmek için öncelikle intihalin ne olduğunu, ne yaparsanız sorun yaşayacağınızı bilmeniz gerekir. Bunun yanında önlemenin en önemli yolu, alıntı yaparken hemen kaynağını vermeniz gerekir. Kaynakçaya akademik kurallara göre yazmanız çok önemlidir. Aksi takdirde kaynakçaya ekleseniz bile intihalden kurtulmanız mümkün olmaz.

Kelimeleri değiştirerek intihalden kurtulmak mümkün mü

Kelimeleri değiştirseniz de cümle yapılarını değiştirseniz de aşırma yapmış olursunuz. Buradaki mantık, başkasına ait olan fikir ve düşünceyi çalmış, aşırmış olmaktasınız.

Nasıl tespit edilir

İntihal raporu ile kolayca tespit edilir.  Alıntıyı tespit eden özel yazılımlar Turnitin, iThenticate gibi programlar sayesinde anlaşılmaktadır.

İntihal programları

Turnitin benzeri özel yazılımlar ile intihali tespit etmek çok kolaydır. Tez ya da proje programa yüklenerek kısa zamanda benzerlik oranı tespit edilmektedir. En bilinen ücretsiz intihal programları, PlagScan , Article Checker , PlagiarismCheck , Plagium özel yazılımlardır. Ücretsiz olarak denerken dikkatli olmanızı öneririm.

İntihal ile benzerlik aynı şeyler mi

İkisi birbirinden farklı şeyler. Genelde çok karıştırılır, kısaca izah etmek gerekirse intihal, bilimsel hırsızlık anlamına gelir. Benzerlik, başka kaynaktan atıf yaparak, kaynakçada göstererek almış olduğunuz yerlerdir. Bu yüzden intihal oranı yerine benzerlik oranı kullanılması daha doğrudur. Çünkü intihalin en ufağı bile suçtur. Bu yüzden intihal nedir çok iyi öğrenmeniz lazım.

Bu yazıyı da okuyun.  İntihal raporu alırken nelere dikkat etmeli?

Benzerlik oranının yüksek çıkması durumunda yapılması gereken, alıntının oranını düşürmektir. Bu da alıntı yapılan yerlerdeki kelimeleri ve cümleleri değiştirerek yapılır.

İntihal oranı kaçtır

Tüm üniversiteler birbirinden farklı düzey belirlemiştir. Fakülte, enstitü ve bölüme göre değişiklik gösterebilir. Kaynakçalı ve kaynakçasız olarak da farklı olabilir. Ancak ortalama olarak intihal oranı %20 olarak kabul edilmektedir. Bazı üniversitelerde oran daha düşük ya da daha yüksek belirlenebilir.

İntihal nedir makalesi ile temel anlamda bilgi eksiğinizi giderdiğinizi düşünmekteyiz. Sorunuz olursa bize ulaşabilirsiniz.

 

Not: İntihal örnekleri için bu yazıyı okuyabilirsiniz. Tıklayın

İntihal nedir? İntihal nasıl yapılır? İntihal nasıl önlenir (Güncel)
Bu yazıyı lütfen paylaşabilir misiniz?