Makale hazirlama, üniversitede öğrenim gören öğrencilere en çok verilen ödevlerden biridir. Tezden daha kısa ancak akademik yazım kurallarına göre yazılması gereken bir çalışma olması gerekir. Lisans ve yüksek lisans seviyesinde öğrencilerin makalenin nasıl hazırlandığı ile ilgili bilgiye sahip olmaları gerekmektedir. Bilmeyenler için bu yazı size bilimsel makalenin nasıl yazılması gerektiği, aşamaları ve teknikleri hakkında bilgi verecektir.
Makale neden yazılır : Yayınlanmak amacı ile bir konunun araştırılıp sonuçlarının ortaya konması için yazılır. Yayınlanmayan makale, henüz bitmemiş demektir.
Makale hazırlama aşamaları nelerdir
Özet : Özet kısmında olması gerekenler; makalenin yazılma amacı, metodu ve sonuçlardan kısaca bahsedilir.
Giriş : Genelde 1-2 sayfa arasında, konu ile ilgili literatür bilgisi verilerek, okuyucunun dikkatini çekmeyi amaçlayan bir yazı olmalıdır.
Materyal ve metot bölümü : Bu bölümde makalede kullanılan metot ve
materyaller ile ilgili bilgi verilmektedir.
Sonuçlar : Yapılan araştırma sonucunda elde edilen sonuçların yer aldığı bölümdür.
Tartışma : Makaledeki en önemli bölüm burasıdır. Yapılan çalışmada elde edilen sonuçlar, literatürde yer alan diğer araştırmalar ile mukayese edilir. Diğer çalışmalardaki benzerlik gösteren yerler ile farklı olan yönler bu bölümde incelenir.
Makale hazırlama konusundaki en son yapılması gereken yayınlanacak derginin şablonuna göre düzenleme yapılmasıdır. Yazım kuralları size dergi tarafından verilebilir ya da web sitesinden temin edebilirsiniz.
Makale örnekleri